kleurig geregeld

Kleurig Geregeld

 

verstandelijke beperking verstandelijke beperking verstandelijke beperking verstandelijke beperking

 
line decor
Home
De respect-vierdaagse
line decor

verstandelijke beperking

Bestellen kunt u
HIER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

"Anders zijn"

Anders zijn Voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking is het nog veel moeilijker zich in te leven in een ander dan voor “normaal” begaafde kinderen. Het kind/de volwassene kan zich moeilijk voorstellen dat die ander niet met opzet bepaald gedrag vertoont (een tic heeft b.v.) en dat het heel verdrietig is voor die ander als hij daar mee gepest wordt (laag normbesef). Daarnaast kan bepaald “anders” gedrag ook angst opwekken bij kinderen/volwassenen met een verstandelijke beperking. Vanuit die angst wordt dan gereageerd en gehandeld.

Hoe maak je een kind wat moeilijk opvoedbaar is, een verstandelijke beperking heeft en veelal uit een achterstandsmilieu komt en in een leefgroep woont duidelijk dat pesten fout is?

Over deze vraag zijn wij gaan nadenken en praten met mensen van diverse werkvloeren en uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat we het woord “pesten” helemaal niet zouden gaan gebruiken. De reden hiervoor is dat het bij veel van deze jongeren absoluut averechts werkt. Zodra ze het woord “anti-pestproject” horen gaan ze dwars liggen.
Onze oplossing werd om het over het tegenovergestelde te gaan hebben, te weten: respect!
Samen hebben we de map met de boekjes “Moet je kijken, die is raar…” en “Moet je kijken, wil je lachen…” geschreven.
Deze boekjes, met achterin opdrachten, komen op de tweede dag van de respect-vierdaagse aan de beurt.
Gedurende vier dagen bent u regelmatig bezig met de groep om te werken aan dit programma.

Net als bij andere mensen komen ook jongeren met een verstandelijke beperking in aanraking met mensen die anders zijn.
Zelf is deze groep ook "anders" dan de doorsnee mens. Wat vaak het gevolg is van anders zijn is dat iemand dan gepest wordt en later soms overgaat tot zelf de pester worden. Een groot bijkomend probleem bij mensen met een verstandelijke beperking is dat ook de emotionele- en sociale ontwikkeling achter is gebleven. Door de beperkte verstandelijke vermogens, hun emotionele- en sociale achterstand, is het vaak ingewikkeld om juist deze groep kinderen duidelijk te maken dat “anders zijn” helemaal niet slecht of erg hoeft te zijn. Dat iemand die “anders” is of er “anders” uitziet wel degelijk heel aardig en lief kan zijn. En dat het een niets met het ander te maken heeft.

Het uiterlijk van het pakket
moet je kijken...
ISBN 9789081691147
Prijs: 64,95 Euro (excl.6% BTW en excl. verzendkosten volgens TNT)

Het materiaal

De map bestaat uit twee delen:

emotieboekje
Deel 1: "Moet je kijken, die is raar..."
Dit deel gaat over Koos en Jans die op een dag Jop zien lopen. Jop ziet er wat anders uit en Koos en Jans vinden dat maar raar.
Achter in het boekje staan wat praatvragen en opdrachten waardoor u met de jongeren na afloop in gesprek kunt gaan over de inhoud van het verhaal.

emotieboekje
Deel 2: “Moet je kijken, wil je lachen” 
Dit is het tweede deel in de map. Het is een vervolg op “Moet je kijken, die is raar”.

Hoewel de beide boekjes los van elkaar te lezen zijn, is het raadzaam eerst het boekje “Moet je kijken, die is raar” te lezen en door te werken. De kinderen hebben dan al besproken dat mensen anders kunnen zijn, maar dat dit niet betekent dat ze ook slecht zijn. Het vooroordeel over uiterlijk is dan al besproken. En omdat “anders zijn” vaak aanleiding is tot pesten  bij kinderen, is het goed de beide boekjes door te werken met de kinderen.

Op de bijgeleverde cd vindt u het vierdaagse programma van de respect-vierdaagse.
De naam van het project heet zo omdat u vier dagen, elke dag een stukje, van het project doet.
In het programma van de respect-vierdaagse worden de boekjes op de tweede dag behandeld. Echter, achterin elk deel staan eental praat- en doe-opdrachten. Deze wijken af van de opdrachten in de respect-vierdaagse. De boekjes zijn ook los goed te gebruiken.

Beide delen zitten samen in 1 map.
Het materiaal is afgedrukt op 160 grams A-4 papier en zwaar gelamineerd.
Al ons lesmateriaal is erop gemaakt om te kopieren.
Hierdoor is het een kwestie van eenmaal aanschaffen en klaar is kees.

Mocht er onverhoopt een blad beschadigden onbruikbaar raken, dan kunt u die bladzijde altijd apart bijbestellen zodat het pakket intact blijft.